Gluténmentes máktorta receptje

Gluténmentes máktorta volt az idei születésnapi tortám. Nem feltétlenül a gluténmentessége miatt, sokkal inkább azért, mert gyerekjáték elkészíteni, rendkívül finom és nagyon jól variálható. A tetejére díszítésként ízlésünk szerint csokidarát, tojáshabot, csokiöntetet, marcipánt vagy gyümölcsöt is rakhatunk.

gluténmentes máktorta

Gluténmentes máktorta

Nem, nem az volt az én szülinapi tortám, ami a fotón látható. Azt annyira gyorsan behabzsoltuk, hogy nem tudtam lefényképezni egyben, csak egy szeletet tányéron. Sőt a számok még megfordítva sem mutatnák a valóságot. Ez volt az a gluténmentes máktorta, amit először kóstoltam és ennek újragondolásával készült az én tortám.

Hozzávalói – közepes méretű tortasütőhöz

  • 24 dkg darált mák,
  • 24 dkg porcukor,
  • 6 db tojás,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • finom házi lekvár tölteléknek,
  • joghurt vagy mascarpone a tetejére,
  • csoki dara vagy gyümölcs a díszítéshez.

Gluténmentes máktorta elkészítése

  • 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük,
  • a 6 tojás sárgáját felverjük a porcukorral,
  • fokozatosan hozzákeverjük a sütőporos mákot,
  • majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét,
  • sütőpapírral bélelt tepsiben, vagy torta formában (mint a piskótát) megsütjük,
  • vigyázzunk, hogy ne süssük túl keményre, mert akkor a teteje berepedezik,
  • a megsült, kihűlt tortát középen kettévágjuk, és megkenjük lekvárral,
  • a tetejét tejszínhabbal, mascarponéval vagy joghurttal bevonjuk,
  • ízlés szerint csokidarával vagy gyümölcsökkel díszítjük.

Az én tortám vegyes házi lekvár tölteléket kapott, a tetejére görög joghurt (mert ez krémes és sűrű) került, valamint gránátalma biztosította a frissességet.

gluténmentes máktorta

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

+1 Tipp

Bármilyen tejtermék és gyümölcs jól illik a finom mákos tésztához.

További mákos sütemények receptje

Mák rajongóként nekem minden jöhet, ami mákos. A gyermekkori nagy kedvencek listáját azonban a mákos gombóc vezeti. Nem mákkal töltött gombóc, hanem az apró gombócokat kívülről borítja a jól olvadozó mák. Ebből is jó sok. Bácskai mákos gombócnak is hívják a kívül mákos, belül töltetlen apró gombócokat. Azt azért el kell ismerni, hogy nem egy fogyókúrás kaja és nem is egy látvány-bajnok, na de az íze! Már mutatom is kívül mákos mákos gombóc egyszerű receptjét.

A sós-mákos sütemények, rágcsák, ropogtatók többnyire úgy készülnek, hogy a sós tészta tetejét megszórjuk mákszemekkel. A sós-mákos ropogtató annyiban más, hogy ennek a tésztájába kerül a mák, a tetejét pedig bármilyen maggal vagy sajttal megszórhatjuk. Az egyszerű recept alapján készülő sós sütemény hamar a család kedvence lesz.

Francia mákos krémes süteményt az alábbi mondatokkal ajánlotta olvasónk: „Ezzel a sütivel lehet villantani a vendégek előtt. Nemcsak mutatós, de legalább annyira finom is. A mézes lapok teszik még finomabbá.” Kedvet kaptam hozzá, ehhez nem fér kétség.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Ilsinszki Andrea szerint:

    sütési időt nem lehetne a receptekhez írni ?gluténmentes máktorta , kókuszos álom is érdekelne /

    • Nagy Jucó szerint:

      Köszönöm a kérdést!
      A gluténmentes máktortát közepes (160-180 fok) hőfokon kell sütni, kb. 30-35 perc alatt készül el.
      A receptek többségénél egyébként oda van írva a sütésii idő is, így pl. a kókuszos álomnál is. „légkeveréses sütőben 150-160 fokon kb. 15-20 percig sütöttem, éppen hogy csak színe legyen,”

      Sok sikert és jó étvágyat kívánok: Nagy Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük